Aardbeienplant

De aardbeienplant is de meest verkochte vruchtenplant van Nederland. Logisch, want wat is er nou lekkerder dan verse aardbeien uit de eigen tuin?

De aardbeienplant is een vaste plant die winterhard is tot ruim -10 graden. In de zomer komen er veel stelen met bloemtrossen in. Deze bloemtrossen worden later de aardbeien.

Aardbeien kunnen op bijna alle grondsoorten worden geteeld maar het moet wel vochtig zijn. In de zomer is het dan ook belangrijk om extra water te geven. 90% van de aardbeien bestaan uit water.

De meest gunstige plantperiode is van eind-juli tot half augustus. Zorg bij het planten dat het plantgat ruim uitsteekt zodat de wortels van de aardbeiplant breed uitgelegd kunnen worden. De aardbeienplant moet zo diep in de grond dat alleen het blad net boven de grond uitsteekt. Wanneer ze ondiep geplant worden zijn ze gevoeliger voor verdrogen en de vorst. Te diep geplante aardbeiplanten veroorzaken rot en geven een zwakkere bloei.

 

De oogst is afhankelijk van het ras maar de eerste aardbeien worden geoogst in juni/juli. Pluk de aardbeien altijd voorzichtig want de vruchten beschadigen snel. Let bij het plukken op de rotte of natte aangevreten exemplaren. Verwijder deze vruchten voordat ze de andere aardbeien besmetten. Aardbeien kun je hooguir twee dagen bewaren. Tenzij je ze invriest na het plukken om later door de yoghurt of smoothie te doen. Dan kan het wel.