Lavas (maggieplant)

Levisticum officinale

Let op: lavas of maggieplant is geen ingrediënt van het originele maggie recept. Misschien geeft de pittige smaak van lavas de associatie. Het is een pittige smaakversterker voor vele gerechten en het kan in veel gevallen peper en zout deels of volledig vervangen.

Lavas past goed in de volgende gerechten:

Blad: stoofpotjes, salades, sauzen, soepen, groenten-, vlees-, en visgerechten, kruidenboter.
Zaden: in broden

Het blad kan in voorjaar, zomer en herfst gebruikt worden. De wortel (twee tot driejarig) kan in het najaar geoogst worden. We snijden dan de wortel in de lengte richting over en laten haar drogen in de schaduw zodat we in de winter ook van lavas kunnen genieten.

Verzorging: zorg ervoor dat uw maggieplant voldoende ruimte heeft, zij claimt gewoon haar ruimte. Voldoende vochtig houden en voldoende voeding zijn noodzakelijk. Halfschaduw tot zonnig.

Gebruik: het blad, stengel, bloemknop en bloem.